Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se zbavit šatních molů

11. 11. 2020

 

Na šatní moly zabírá líh

V první řadě vyberte ze skříně všechno oblečení a dejte ho provětrat na vzduch. Stejně nechte vyvětrat i skříň. Následně ji vymyjte roztokem vytvořeným z 1 dílu lihu a 4 dílů destilované vody (může být i převařená a vychlazená voda) a 40 kapek esenciálního oleje podle preference - levandulový, mátový, cedrový.

Roztokem skříň pořádně vytřete. Takto se zbavíte nejen molů, ale zároveň skříň zbavíte zatuchlosti. Pokud navíc do skříně vložíte bavlněné sáčky naplněné levandulí, mátou, hřebíčkem či rozmarýnem, tak molům nedáte žádnou šanci. Bylinková vůně je totiž odpuzuje.

Učinné bylinky

Pokud nechcete mít zničené všechny kousky oblečení, raději se pusťte do boje hned. Do skříní zavěste sáčky s aromatickými bylinkami, jako jsou levandule, skořice, hřebíček či rozmarýn. Nejenže vám krásně provoní oblečení, ale hlavně vypudí moly. Jejich vůni totiž nesnášejí. Stejně tak je odpudí i čerstvě mletý nebo rozdrcený pepř.

Zkusit můžete také směs melasy s octem. Ideálně jeden díl melasy a dva díly octa. Připravenou směs dejte do misky a postavte ji do skříně. Další možností je utopit škůdce v octě, víně nebo pivě. Mističky s obsahem nastražte do skříní a čekejte. 

Do boje můžete vyrazit i za pomocí chemie. V obchodě se poohlédněte po lapačích s lepivým povrchem, které neobsahují insekticidy. Na speciální pásce jsou vůně, které lákají samečky molů, ti se přiblíží, přilepí a jejich hodování ve vaší šatní skříni pro ně končí. Za zkoušku stojí i gelové sáčky, které kromě molů hubí i roztoče. Jistota je však speciální sprej, který zahubí rovnou i larvy molů.

Prevence 

Pokud se molů jednou zbavíte, nemáte navždy vyhráno. Velmi důležité je dodržování prevence. Občas skříně a šatnu celou vyprázdněte a pořádně vyčistěte. Oblečení větrejte na vzduchu a přendávejte na jiná místa. Do poliček neukládejte vlhké prádlo, ale jen suché. Jednou za čas také vyperte všechny kusy oblečení, které moc nenosíte.