Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na bolest při artroze kloubů

3. 8. 2020

Zničení chrupavky omezuje funkci kloubu. Objevují se bolesti, které se stupňují, a dochází k druhotnému postižení okolních tkání. Nejčastěji je artrózou postižen kyčelní kloub, koleno, klouby páteře a drobné klouby na rukou. Někdy je nutné kloub nahradit protézou.

 

Reagujte na bolesti okamžitě

 

- začněte popíjet ledvinové čaje. Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy a telecí maso. Naopak omezte nebo úplně škrtněte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například i rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodná při artróze.

 

- Želatina v různých podobách

Organismu dodávejte želatinu v různých podobách, která pomáhá při kloubních obtížích. Uvařte třeba sulc z telecích kostí a kůže. Působí jako želatinové přípravky. Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitaminu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu, jež je součástí pojiva chrupavky.

 

- Černý rybíz, rakytník, kysané zelí

Vitamin C můžete získat z listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj. Důležité je i snížení nadváhy a také pohyb. Pomáhají také aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Ranní ztuhlost zase uvolní teplá koupel nebo sprcha.

 

- Obklady na klouby postižené artrózou

Vhodné jsou bahenní zábaly, které jsou dnes ve speciálních prodejnách k dostání. Blahodárně působí i parafínové zábaly. Parafín dobře prohřívá a prokrvuje tkáň. Výborné jsou i termální lázně.

 

- Do lahvičky francovky vložte 14 hřebíčků, nechte dva dny stát a přeceďte. Pak potírejte bolavé klouby, nejlépe na noc.

 

- Vyzkoušené jsou i obklady z čerstvého strouhaného křenu selského a roztlučeného čerstvého hořčičného semene v poměru 1 : 1. Do gázy zabalte tenkou vrstvu připravené směsi a dejte na postižené místo. K rozdrcenému hořčičnému semenu můžete přidat trochu teplé vody, aby se směs spojila. Nejdříve ale na pokožce udělejte zkoušku, jestli nevznikne alergická reakce. Před zábalem můžete kloub mírně promasírovat kartáčem a zábal nechte působit 20 minut.