Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRK

NA KAŠEL

 

 

MRKVOVÝ SIRUP

Postup: Do většího hrnce dáme 1/2 litru čerstvé mrkvové šťávy a 4 lžíce medu.

Za občasného míchání zahustíme do sirupové konzistence, nevaříme. Užíváme 1 lžičku 5x denně. Je to starodávny osvědčený recept na kašel a choroby průdušek.

 

VINCENTKA - MLÉKO - MED

Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme ještě teplé.

 

1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 lžička másla, 1 lžíce medu Vše umíchat v teplém mléce a vypít.

 

DRÁŽDIVÝ KAŠEL

12 skořápek vlašských ořechů, 1/2 l vody Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody.

Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.

 

MÁSLOVÝ ČAJ

Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

 

ÚPORNÝ KAŠEL

Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky.

 

CITRONOVÉ KLOKTADLO

Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme ji. Nakonec polkneme. Opakujeme 2 až 3x denně

 

SÁDLOVÝ OBKLAD

Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

 

 

KŘEN S MEDEM

Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.