Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRUDUŠKY

17. 2. 2020

 

 

Octový zábal 

Proti nachlazení a horečce Vlněné ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Po asi dvaceti minutách zábal vyměňte. Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

 

Onemocnění horních cest dýchacích

Při nemocech se doporučuje brát med s teplým mlékem (40 C) nebo med s citrónovou šťávou (šťáva z 1 citronu na 100 g medu), případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžíci medu.

 

Med ze smrkových výhonků 

na průdušky 35 dkg výhonků spaříme v 1 litru převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Pak přecedíme a přidáme 1,35 kg cukru. Vaříme, až zhnědne a zhoustne .

Výhonky se sbírají do 15.května Hned horké to naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, necháme vychladnout .Z jedné dávky jsou dvě sklenice .

 

Medvědí mléko

Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

 

Zázvorový čaj

10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

 

Křen s medem

Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

 

Cibulový sirup

Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

 

 

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule.

Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

 

Osvěžovač vzduchu

Ingredience: *zavírací sklenice * růžové okvětní lístky (nesušené) * sůl Postup: Do pěkné zavírací sklenice dávejte na střídačku vrstvy růžových lístků a soli.

Nechte asi 24 hod. a po odšroubování víčka se celá místnost provoní. Na noc zase uzavřete. Sůl můžete třeba obarvit potravinářským barvivem.