Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak ošetřit štípance ?

24. 6. 2019

Soda bikarbona

Známé jsou mnohé způsoby použití sody a věřte, že vám pomůže i se štípanci. Trochu jedlé sody smíchejte s malým množstvím teplé vody, aby vznikla bílá kašička. Tu naneste přímo na postižené místo a nechte působit. Soda zmírní otok a potlačí svědění.

Kostka ledu

Výborným pomocníkem ke zmírnění otoku a eliminaci svědění po bodnutí komárem jsou kostky ledu. Kus ledu přímo z mrazničky přiložte na štípanec a chvíli počkejte. Svědění se dá na ústup a chlad dokonce pomůže zpomalit šíření jedu ze slin komára v krevním oběhu.

 

Petrželka

Petrželka našla uplatnění zejména v kuchyni. Má určitě své právoplatné místo v nedělní polévce. ALe jak petrželku využít při léčbě štípanců od komárů? Nasekejte ji nadrobno, podrťte a vzniklou kašičku naneste na štípance.

Ocet

Pokud byste doma právě neměli petrželku, jedlou sodu ani led v mrazničce, sáhnout můžete po octu, ať už klasickém nebo jablečném. Pomocí vatového tamponu nebo vaty jím ošetřete místo vpichu. Takto se zbavíte bolesti i otoku a dezinfikujete ránu.

Aloe vera

Obrovským pomocníkem při různých kožních problémech je i aloe vera. Gel, který se nachází v listech, má léčivé vlastnosti. Pokud si z večerní procházky odnesete pár štípanců, ošetřete je právě tímto gelem. Urychlí to hojení.

Cibule

Cibule patří v našich kuchyních k těm nejpoužívanějším surovinám. A tak ji určitě budete mít po ruce i v případě, že na vás zaútočí komár. Stačí, když tenký plátek cibule přiložíte na ránu. Když svědění ustoupí, místo opláchněte vodou.

Banánová slupka

I banánová slupka rychle zatočí s bolestí a otokem po bodnutí komárem. Musí však být z čerstvě oloupaného ovoce. Pokud objevíte na pokožce nový štípanec, rychle ho potřete vnitřní stranou banánové slupky. A zdravý banán plný draslíku jednoduše snězte.

Esenciální olej

Se zánětem, bolestí a svěděním nakonec zatočí i rozličné esenciální oleje. Spolehnout se můžete na tea tree olej, čili čajovníkový olej a také levandulový nebo oreganový olej. Jsou však poměrně koncentrované, proto je před aplikací na pokožku zřeďte s jiným rostlinným olejem.