Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aztécký cukr

25. 11. 2012

aztecky-cukr.jpg

 

Aztécký cukr je tisíckrát sladší, než rafinovaný, ale bez jediné kalorie! Je tisíckrát sladší, než rafinovaný cukr, neobsahuje ale jedinou kalorii! Cukrovkáři i všichni, kdo potřebují shodit pár kilo, si díky němu mohou

pořádně osladit život bez toho, aby ohrozili své zdraví. Navíc pomáhá léčit kašel, astma i střevní koliku. Říká se mu "aztécký cukr" a snadno si ko vypěstujete doma v květináči - ještě ozdobí váš byt.

Aztécký cukr (Lipia dulcis) je už na pohled zajímavá rostlina. Pokud ji umístíte třeba v kuchyni do závěsného květináče, získáte netradiční dekoraci. Její větvičky s drobnými listy a jemnými bílými květy umí vytvořit až metrový převis.

Toto přírodní sladidlo pochází ze střední Ameriky a Karibiku, kde ho už před staletími mlsali domorodci místo cukroví. Ti ale znali i jeho léčivé účinky. Má silnou příchuť kafru, využívá se k léčení černého kašle, bronchitid i astmatických potíží.

Lipia je nenáročná, nesnáší jen zimu

Lipia je rostlina, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Koupit ji můžete ve specializovaných květinářstvích nebo prostřednictvím internetu, ke za sazenici zaplatíte kole 50 korun. Takzvaný aztécký cukr potřebuje spíše hlinito-písečnou půdu, vyhovuje mu slunečné stanoviště.

Je třeba ji jen pravidelně zalévat, zemina by se neměla nechat nikdy proschnout. Přes léto ji můžete dát na balkon, terasu nebo do zahrady, s příchodem zimy je ale odneste zpátky do bytu. Lipia není mrazuvzdorná, pokles teploty pod 8 st. Celsia obvykle nepřežije.

Jak aztécký cukr používat?

Lístky rostliny se používají především jako přírodní sladidlo. Protože neobsahuje žádné kalorie, můžou si jím bez obav osladit život nemocní s cukrovkou i ti, kdo drží redukční dietu. Do čajové konvice stačí vložit 3 – 5 ať čerstvých, nebo sušených listů. Přidává se i do salátů nebo jako náhrada sladidla v cukroví. Lístky ale můžete žvýkat i místo bonbónů bez obav, že byste začali přibírat na váze.

Pro ty, kteří aztécký cukr využívají jenom jako sladidlo a vadí jim kafrová příchuť, vyšlechtili zahradníci speciální odrůdu Lippia Dulcis Colada, která je bez kafru. Sladivost jí ale zůstala.

Aztécký cukr pochází ze střední Ameriky, kde s jeho pomocí Indiálni léčili černý kašel a bronchitidu

 

Aztéckému cukru nejlépe svědčí závěsný květináč, vytváří totiž velké převisy