Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak rozpoznat pravý med

17. 2. 2020

Krystalizace medu

Pravý med by měl krystalizovat. Pokud jste si koupili med a nekrystalizuje ani po nějaké době, to znamená, že není čistý a zřejmě jste dostali med falešný.  Proto si nezapomeňte příště přečíst etiketu při nákupu medu. Pokud je na ní napsáno, že med obsahuje kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy nebo glukózu komerční, nekupujte to, jde o falešný med.

 

Změna barvy

Dalším způsobem je změna barvy. Pravý med by neměl být schopen změnit barvu, když ho vystavíte určitým podmínkám. Jednou takovou podmínkou je směs, která se skládá z několika kapek jódu, čisté vody a samozřejmě medu. Pokud barva zmodrá, byl do něj přidán kukuřičný škrob, a tudíž ho nekupujte, protože bude falešný.

 

Pravý med hoří

Jedním ze způsobů je také ten, že pravý med by měl být schopen hořet. Vyzkoušejte to a uvidíte, zda jste si koupili pravý med. Stačí když ho zkusíte zapálit. Pokud proběhne jiskra nebo dokonce začne hořet, je pravý. Falešný hořet nebude kvůli nečistotám a vlhkosti, které v sobě obsahuje.

Med můžete také dát do sklenice s vodou a nechat ho rozpustit. Rozpustí-li se rychle, půjde o med falešný. Říká se tomu test vody. Buďte tedy příště při nákupu medu pozornější.