Jdi na obsah Jdi na menu
 


O včelách a medu

10. 1. 2012

 

Co jste možná nevěděli o včelách a včelstvu
Kdyby neexistovaly včely, nemohli bychom si dát ovoce, nedařilo by se úrodě, ze světa by zmizely vzácné druhy některých rostlin a celá příroda by byla „naruby“. Včelstvo zahrnuje matku (královnu), tisíce dělnic a desítky trubců. Královna se zrodí běžně z vajíčka, jako ostatní včely, ale vyvinou se u ní orgány nutné k oplození. U trubce žihadlo nehledejte, zajímavostí však je, že má oči přes celou hlavu. Včela má celkem pět očí a dokonce šest nohou. K dýchání používají včely tzv. vzdušnice umístěné v zadečku. Komunikace mezi včelami navzájem se děje prostřednictvím tykadel, tanečku a feromonů.
Proces vzniku medu
Aby mohl tedy vzniknout med, musí včelky sesbírat šťávu a nahromadit ji v úlu. Jakmile je šťáva přenesena do úlu, je dělnicemi nasáta. V trávicím systému včely dojde k zahuštění, odpaření vody a vzniku substance- tu pak včely uloží do plástů. Za nějaký čas látka uzraje a med je na světě! Určitou část tohoto medu ale ještě spotřebují samotné včely, a to v zimě. Je to totiž jejich obživa, bez které by zahynuly. Správný včelař ví, že včelám vždy musí dostatečné množství medu nechat. Mnoho včelařů včelky přes zimu také vykrmuje směsí z cukru a vody.
Jak se med získává
V minulosti se med získával od divokých včel. Bylo potřeba vypátrat místo, které bylo ukryto třeba ve stromech a zmocnit se plástve. Později se včely za účelem získávání medu začaly chovat. Pro usnadnění práce a zajištění dostatečného množství medu se do úlů v dnešní době kladou už přichystané plástve z vosku. Obvykle jsou plástve plné i několikrát za sezónu, a tak je třeba naplněné plástve odebrat a nahradit je těmi prázdnými. Jakmile jsou plástve naplněny, je nutné z nich vyjmout vosková víčka a pak med vytočit. K tomu slouží tzv. medomed. Lze ji popsat jako nádobu podobnou sudu, do níž se rámky uloží. Následně se med otáčí, zachytává na stěny a stéká do připravené nádoby. 
Jaké máme druhy medu
Med se dělí podle toho, odkud pochází, na med medovicový (také lesní) a med nektarový (také květový nebo luční). A v čem se oba druhy liší? Medovicový med má tmavší barvu (hnědou, tmavě hnědou), může se barvit i trochu do červena. Jeho krystalizace probíhá později. U medovicového medu hovoříme o tzv. medovici, což je látka, která je včelami získávána jako vedlejší produkt parazitů ze stromů, např. mšic. Tento med má více minerálů, stopových prvků a působí vysoce antibakteriálně. Nektarový med je světlejší barvy, až zlatavý. Ke krystalizaci zde dochází dřív. Je získáván z květů na loukách, ze stromů, z rostlin, bylin, květin apod. Obsahuje hodně cukrů, bílkovin, pylu, éterických olejů a rostlinných hormonů. Díky přítomnosti pylu je zajištěn i obsah léčivých látek.
Co v sobě med ukrývá
V medu najdeme jednoduché druhy cukrů, čili fruktózu, glukózu a sacharózu. Jednoduché cukry dokáže tělo dobře zpracovat a zajišťují i rychlý přísun energie. Med obsahuje dále bílkoviny, přičemž údajně více bílkovin je v medu nektarovém. Med je bohatý na nejrůznější vitaminy a minerální látky, jmenovitě vitaminy A, B, C, D, E, K, nebo minerály jako vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, železo, křemík a další. V medu je také pyl, aminokyseliny, éterické oleje a mateří kašička. Med tedy obsahuje velké množství látek, které jsou pro náš organismus nezbytné. Med má příznivé účinky na zdraví, někdy se medu říká i „elixír dlouhověkosti“ nebo „elixír zdraví“.
Med jako náhrada za antibiotikum?
Med se řadí k nejúčinnějším antibiotikům pocházejících z přírody. Je proslulý především tím, že umí zničit bakterie. V minulosti, kdy antibiotika ještě neexistovala, se med považoval doslova za lék a nechyběl v žádné domácnosti. Vzpomeňte si sami- nevíte o nějakém receptu našich babiček, ve kterém vystupuje med? A co takhle při potížích s dýchacími cestami, kdy se med může užívat buď samotný, nebo s čajem, citronem, cibulí, ohřátým mlékem či česnekem? Med dokáže zlikvidovat mikroorganismy, a zároveň se nemusíme bát jakýchkoliv vedlejších účinků, jako tomu bývá u antibiotik. 
Konzumujte med, budete odolnější!
Kdo užívá med pravidelně, provádí vlastně určitou prevenci před onemocněním. Med totiž předchází angínám, zánětům průdušek, zánětům dýchacích cest, kašli, rýmě, nachlazení atd. Podstata spočívá v tom, že med působí proti rozmnožování mikroorganismů, protože je ničí už v jejich počátku. Med přirozenou cestou posiluje naši obranyschopnost, má příznivý vliv na funkci vnitřních orgánů a dokáže tělo očistit od volných radikálů.
Med pocítíte na vlastní kůži
Jak již bylo zmíněno, med působí antibioticky a díky tomu se používá i zevně. Pomáhá u špatně se hojících ran na kůži, při vředech, podporuje hojení popálenin, omrzlin a dekubitů, je regenerací pro suché rty a pro kůži na celém těle.
Med je rozšířený také v kosmetice
Blahodárných účinků medu si povšimla i kosmetika a začala z něj vyrábět pleťové krémy, balzámy na rty, přípravky na vlasy a na tělo apod.
Med a jeho vliv na lidský organismus
Med pomáhá při problémech se spaním, tlumí stres, napětí, deprese, migrénu, pozitivně ovlivňuje náladu, je vhodným doplňkem při rekonvalescenci, podporuje hojení žaludečních vředů, usnadňuje trávení, je údajně prevencí rakoviny, působí jako afrodiziakum, je vhodný na detoxikaci organismu, snižuje hypertenzi, rozšiřuje cévy, podporuje funkci srdce, má příznivý vliv na játra, pomáhá při zánětech žlučníku a další.
Rada na závěr
Dáváte si med do čaje? Vždy chvíli počkejte, nedávejte jej do vařící vody, protože tím se léčivé látky zničí! Teplota vody, do které med přidáme, by měla být maximálně 50 stupňů!
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář