Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nespavost

 

Nespavost

·         Nespavost je samostatná diagnóza, nebo symptom jiné choroby. Jestliže člověk s nadváhou ráno vstává  s bolestmi hlavy, ve dne usíná nad knihou, ráno mívá zvýšený tlak krve, hlavně diastolický (dolní) a po dechovém cvičení se mu tlak normalizuje bez léků, ve dne bývá ospalý a v noci má povrchní spánek, chrápe a často v noci chodí močit, má příznaky tzv. Pickwickova syndromu. Časté noční močení je  způsobeno stresem z chronického nedostatku kyslíku. Spí-li člověk málo, ztrácí vůli, neovládne se a jí i v noci. Zde pomáhají dechová cvičení. Lékař Galén léčil také salátem nespavost.

·         Dechová cvičení – kontrastní dech: výdech se skrčenýma rukama na úrovni ramen (viz obr. 1), potom prudký nádech s prudkým pohybem (viz obr. 2). Trénink kontrastního dechu postupně prodlužujeme dle kondice až do 15 minut denně.

·         Do postele si vezmeme malou PET láhev s vodou o teplotě asi 50º C, zabalenou do lněné utěrky. Přikládáme ji ke tvářím a nosu. Dobře se přitom usíná.

·         Nohy musí být před spaním teplé, proto dáváme do postele na nohy termofor.

·         Příčinou nespavosti je často obezita a noční příjem potravy. Recept proti nočnímu jídlu: kisel z ovesných vloček – 2 l horké vody, do ní přidat 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného kořene kozlíku lékařského. Zakryté necháme stát asi 30 minut, zatím umeleme nebo umixujeme ovesné vločky. Nálev scedíme a přidáme do něho ovesné vločky a dáme povařit na oheň za současného míchání. Potom necháme 2 hodiny stát, procedíme, přidáme ½ sklenice přírodního cukru (diabetik přidá dle chuti rozdrcenou stevii). Ještě přidáme dle chuti sušené, mražené nebo čerstvé borůvky. Užíváme na noc. Nápoj uklidňuje a dobře se potom spí. Je možné ho uchovávat několik dní v ledničce a před spaním pít 1 sklenici.

·         Sklenice horkého mléka, 1 polévková lžíce medu (diabetici použijí stévii podle chuti), 1 čajová lžička sušené máty v prášku nebo trocha mátového odvaru. Zamíchat a teplé pít na noc.

·         Spát s hlavou na východ nebo na sever.

·         Nahřejeme na pánvi loupanou pohanku, mátu, chmel, kořen kozlíku a kámen jadeit. Nahřáté nasypeme do pytlíku a masírujeme pacienta kolem lopatky teplým pytlíkem. Je možné použít jiný kámen, který dlouhodobě udržuje teplo.

·         Nastrouhat trochu čerstvého kořene zázvoru, přidat třezalku a mateřídoušku, zalít vařící vodou do termosky. Ráno přecedit, přidat trochu citrónové šťávy. Nápoj osvěží, dodá energii, večer člověk lépe usne.

·         Do polštářku dáme chmel, kořen kozlíku, meduňku a trošku pelyňku. Usínáme lépe, máme-li hlavu na tomto polštářku.

 

Svépomoc korejskou medicínou su jok ve standardním projekčním systému člověka na ruce

·         Masírovat projekci hlavy a šíje na palci ruky od nehtového lůžka směrem k zápěstí na hřbetní straně palce  (viz obr. 3 a obr. 4).

·         Gumičkou utáhnout distální (koncový) kloub palce asi na tři minuty, potom prudce strhnout. Dosáhneme tím prudkého prokrvení hlavy a „odplavení“ zbytečných myšlenek.

·         Na koncovém článku palce ze strany dlaně přilepíme semínko z jablka nebo melounu v ose palce, v horní osmině článku, špičkou k vrcholu palce. Semeno aplikujeme asi hodinu před ulehnutím ke spánku.

·         Masírovat nehty, projekci nadledvinek (červeně zvýrazněná oblast na hřbetu ruky, na srůstu záprstních kůstek - viz obr. 5) a pupku (střed dlaně). Projekci pupku prohřát.

·         Na noc aplikovat fazole na projekci ledvin na hřbetu ruky (obr. 6). Těsně před srůstem záprstních kůstek (malíčku a prsteníku, ukazováku a prostředníku) je malá prohlubeň - projekce ledvin. Fazole jsou umístěny bílou značkou směrem k sobě. Ledviny odpovídají za kvalitu spánku v noci. Pravidelnou aplikací fazolí zlepšíme nejen spánek, ale i funkci ledvin.

·         Masírovat celé uši do zčervenání.