Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky

20. 2. 2014

 

 

OSTRÁ POMAZÁNKA S NIVOU:

200 g nivy,1 lučina, 3 vejce, 100 g másla, 100 ml zakysané smetany, několik nakládaných chilli papriček, špetka soli

Příprava: Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nivu rovněž jemně nastrouháme. Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém. Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček. Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva. Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:

5 natvrdo uvařených vajec, 250 g měkkého tvarohu, 80 g másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl. Utřeme máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek, 

na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Mažeme na toasty z veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.

 

VÝBORNÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:

250 g tvarohu, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worcesteru, 1 cibule,                    1 kyselý okurek, 1 zelená paprika, 1 lžička VEGETY, pepř, sůl. Tvaroh utřeme s tatarkou, hořčicí, worcesterem. Cibuli, papriku a okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do tvarohu. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme VEGETOU.

 

MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ:

100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.

 

POMAZÁNKA Z TVAROHU A SARDINEK:

200 g měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek, 1 vejce uvařené natvrdo, kyselá okurka. 

Tvaroh jemně utřeme se sardinkami i s olejem, přidáme nasekané vejce, kyselou okurku. Pomazánku pokapeme citronem. 

 

BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA:

250 g měkkého tvarohu, 1/8 másla, 2 lžičky hořčice, 1/2 sardelové pasty, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky oleje. Utřeme tvaroh s máslem, olejem, hořčicí, sardelovou pastou 

a paprikou. Do utřeného tvarohového krému vmícháme hrubě nastrouhaná 2 uvařená vejce 

a 2 sterilované okurky. 

 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:

250 g tvarohu, 100 g másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl. Máslo utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný (utřený) česnek a osolíme.

 

NEJRYCHLEJŠÍ POMAZÁNKA:

1 vanička nízkotučného tvarohu 1 jogurtová zálivka na salát. Smícháme, rozetřeme na chleba, posypeme nakrájenou natí zelené cibulky nebo pažitkou.

 

OLOMOUCKÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:

250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic smetany nebo jogurtu, cibule, 

1/2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s tvarohem, smetanou, drobně pokrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU: 

250 g tvarohu, 4 vařená vejce, 1 cibule, syrová zelenina (mrkev, petržel, celer, kedluben, zelí, ředkvičky atd.), 2-3 stroužky česneku, 1 majonéza, 1 lžíce VEGETY, mletý pepř, sůl. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu. Ochutíme utřeným česnekem, VEGETOU, solí a mletým pepřem.  

 

POMAZÁNKA TZAZIKY:

250 g měkkého tvarohu, 1 zelená salátová okurka, zakysaná smetana, koření „TZATZIKY“, česnek, sůl. Tvaroh rozšleháme se smetanou, ochutíme kořením, utřeným česnekem 

a osolíme. Okurek nastrouháme, vodu vymačkáme a vmícháme do tvarohové směsi. 

Necháme chvíli proležet. 

 

KAPIOVÁ POMAZÁNKA:

250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 červená kapie, 1 menší cibule, sůl. Všechny suroviny společně rozmixujeme, osolíme podle potřeby, mažeme na plátky tmavého chleba a zdobíme snítkou petrželky.

 

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:

250 g měkkého tvarohu, 1 měkký smetanový sýr, majonéza, nastrouhaný křen                    (nebo 4 stroužky utřeného česneku). Tvaroh se sýrem a majonézou rozmixujeme nebo utřeme vidličkou. Vmícháme jemně nastrouhaný křen nebo utřený česnek - podle chuti. 

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:

500 g tvarohu, 2 měkké nízkotučné sýry, 5 utřených stroužků česneku, 1 lžíce hořčice,                  1 malá majonéza (100 g), 2 lžíce nasekané pažitky, sůl. Tvaroh utřeme se sýry, majonézou, hořčicí. Přidáme utřený česnek, pažitku, podle chuti dosolíme.

 

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA:

250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru. Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem. 

Mažeme na plátky tmavého chleba.

 

POMAZÁNKA S BURÁKY:

250 g tučného tvarohu, 1 sáček slaných burských oříšků, česnek, sůl. Oříšky pomeleme nebo rozmixujeme, smícháme s tvarohem a prolisovaným česnekem (množství podle chuti). 

Je-li nutné, osolíme.

 

PIRÁTSKÁ POMAZÁNKA:

250 g tvarohu, 100 g majonézy, 2 cibulky, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce paprikové VEGETY. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek 

a ochutíme VEGETOU.

 

POMAZÁNKA „PALIVEC“:

1 šlehaný tvaroh, 1 sýr PALIVEC, 1 sýr APETITO, 1 cibule, paprikový lusk, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Šlehaný tvaroh (nebo tvaroh utřený s máslem) našleháme s oběma sýry. Přidáme drobně nakrájenou papriku a cibuli. Osolíme a okořeníme.

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:

5 natvrdo uvařených vajec, 300 g sýra Niva, 100 g sterilovaného hrášku, 1 menší cibule, 

1 bílý jogurt, petrželka, pepř, sůl. Sýr nastrouháme, smícháme s jogurtem. Přidáme drobně nasekaná vejce, sterilovaný hrášek, nakrájenou cibulku, petrželku. Promícháme, osolíme, opepříme, mažeme na chléb, ozdobíme rajčetem.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

1 tvarůžky, 1 máslo, 1 cibule, sladká mletá paprika, mletý kmín, sůl. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s máslem, nakrájenou cibulí, paprikou, kmínem. Podle chuti přisolíme. 

Pro otrlé chlapy můžeme přidat i špetku pálivé papriky. 

 

ROMADÚROVÁ POMAZÁNKA:

Romadúr, 150 g másla, malá cibule, stroužek česneku, 1-2 kyselé okurky. Romadúr a máslo jemně utřeme, přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek a nakrájené okurky.

 

KRÁLOVSKÉ CHLEBÍČKY:

2 Hermelíny jemně nastrouháme a utřeme se 2 trojúhelníčky taveného sýra. 

Přidáme 100 g sekané šunky, lžičku citrónové šťávy, 2-3 lžíce šlehačky. 

Necháme v chladu uležet.

 

BÁJEČNÁ POMAZÁNKA:

50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 majonéza,                   3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva. Cibuli, celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.

 

SÝROVÁ POMAZÁNKA:

160 g smetanového sýra, 60 g másla, 30 g cibule, pepř, sůl. Máslo vyšleháme se solí, přidáme sýr, jemně nakrájenou cibuli, pepř a ještě promícháme. Podle chuti můžeme cibuli nahradit česnekem a máme další pomazánku chuťově odlišnou. 

 

HERMELÍNOVÁ  POMAZÁNKA:

Stejné množství sýra Hermelín, taveného sýra, rostlinného tuku, jablko, mletý pepř, sůl. 

Sýry rozmixujeme, utřeme s máslem a nastrouhaným oloupaným jablkem. Osolíme, opepříme a mažeme na bílé pečivo.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

Utřeme 8 koleček tvarůžků, 200 g tvarohu a 50 g másla, přimícháme 2 nastrouhané cibule, osolíme, okmínujeme, přisolíme, přidáme 4 lžíce piva, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku mleté sladké papriky. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

POMAZÁNKA Z NIVY:      

100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majonézy. Máslo našleháme, přidáme strouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.

 

ROKFÓROVÁ POMAZÁNKA:

100 g Rokfóru, 100 g másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy. Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, máslo a utřeme. Přidáme mleté ořechy.

 

POMAZÁNKA Z HERMELÍNU:

Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku, 

1 lžičku hořčice, malou majonézu, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet, potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.

 

PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, 1 lžička plnotučné hořčice,                     1/2 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl. Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody, vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu. 

Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín. Promícháme a necháme vychladnout. 

Do vychladlé směsi přidáme drobně pokrájenou cibuli, promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:

100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka, 1 lžíce majonézy.                               Nivu nastrouháme, promícháme s máslem, zředíme mlékem nebo majonézou.

 

VYLEPŠENÁ POMAZÁNKA Z NIVY:

Nastrouháme 250 g Nivy, 150 g na kostky pokrájeného šunkového salámu, 50 g drobně nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou pokrájenou cibulku a vše spojíme majonézou.

 

ZRAJÍCÍ TVARŮŽKY:

Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme, postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.

 

VAŘENÁ OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:

1 balíček syrečků, 250 g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka, kmín, sůl. Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

 

TVARŮŽKOVÝ DYNAMIT:

100 g tvarůžků, 150 g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/2 dl piva, 1 středně velká cibule, 1feferonka, mletá paprika, sůl. Tvarůžky i cibuli nastrouháme, 1feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.

 

PIVNÍ POMAZÁNKA S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:

2 balíčky syrečků (tyčinek), 1 smetanový sýr, kousek másla, trocha piva 10°.                       Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme se syrečky.                  Osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S MLETOU PAPRIKOU:

2 balíčky tvarůžek, 1/2 másla, 1 majonéza, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky.                   Tvarůžky vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majonézou, přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky. 

 

POMAZÁNKA Z NIVY:

200 g sýra Niva, 1 malá cibule, 1 lžíce obyčejné hořčice, 1/2 skleničky majonézy,                            2 lžíce šlehačky. Do majonézy zamícháme hořčici a šlehačku, vyšleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a jemně nakrájenou cibuli. Nebo můžeme dát do mixéru cibuli, přidat sýr, majonézu, šlehačku, hořčici a vše najednou vyšleháme do pěny.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:

Hermelín, 2 vejce, 1 cibule, 1 kyselá okurka,majonéza, 50 g másla (Flory),                                     1 lžička hořčice, špetka sladké a pálivé papriky, sůl. Máslo utřeme se žloutky, přidáme nakrájené bílky, Hermelín nakrájený na kostičky, cibuli a okurku drobně pokrájenou. Dochutíme hořčicí, paprikou, solí a spojíme majonézou.

 

LAHŮDKOVÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:

200 g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 palice česneku, mletý pepř, sůl. Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek. 

Podle chuti osolíme a opepříme.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S KEČUPEM:

200 g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, 1 tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl. Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme a osolíme. 

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI:

2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g rostlinného másla, 5 stroužků česneku, trochu citrónové šťávy, sůl. Vejce nastrouháme, česnek utřeme se solí.                      Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.

 

SÝROVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:

200 g měkkého sýra, 200 g pomazánkového másla, 4 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice,                   1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl. Máslo utřeme se sýrem,

majonézou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme.                   Mažeme na topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

 

ŠLEHAČKOVÁ SLANÁ POMAZÁNKA:

1/4 litru šlehačky, 100 g hrubě nastrouhaného ementálu, červená paprika. Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku.                           Mažeme na veku, jednohubky.

 

VITAMÍNOVÁ POMAZÁNKA:

100 g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, 1 majonéza, 1/2 zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl. Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr nastrouháme. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou. Podle chuti okyselíme a osolíme.

 

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:

200 g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60 g másla, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku. Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí. Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.

 

POMAZÁNKA SÝROVÁ:

2 sýry, 1 malá paštika, majonéza. Sýry utřeme s paštikou a zjemníme majonézou. Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie, kolečkem sterilované okurky apod.

 

PIVNÍ SÝROVÁ POMAZÁNKA:

200 g Nivy, máslo, rozetřený česnek, trocha piva. Sýr nastrouháme, utřeme s máslem. Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme. 

POMAZÁNKA ZELENÝ ĎÁBEL:

200 g dobře proleželého sýra Niva, 1/2 balíčku měkkého tvarohu (125 g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého jogurtu. Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme 

a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku. Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:

2 Hermelíny, 250 g měkkého tvarohu, 1 malá majonéza (ve vaničce), 3 stroužky česneku, 

1 lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl. Tvaroh ušleháme s majonézou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toast.o chleba a sypeme drobně posekanými vlašskými ořechy.

POMAZÁNKA CHUŤOVKA:

2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:

1 balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), 1 cibule, kmín, trocha piva.                           Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do sklenice s víkem 

a uložíme do druhého dne v chladu.

POMAZÁNKA BAČA:

150 g ovčího sýra, 3 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku.                                       Máslo utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme 

a vmícháme do másla.

SMRADLAVÁ POMAZÁNKA:

Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme rajčaty a paprikou.

POMAZÁNKA ŠMYTEC:

Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme drobně pokrájenou cibuli                   a trochu majonézy. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.

POMAZÁNKA Z NIVY:

Nastrouhanou Nivu utřeme s pomazánkovým máslem a trochou mléka do hladké pěny. Ochutíme prolisovaným česnekem. Mažeme na kolečka rohlíku, doprostřed posadíme půlku vlašského ořechu.

ZELENÝ ĎÁBEL 2:

Nastrouháme 200 g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek (podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA 2:

200 g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule, trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka. Hermelín nastrouháme a se smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme kousky ořechů.

VOŇAVÁ POMAZÁNKA:

1 Hermelín, 100 g tvrdého sýra Eidam, 1 sýr Romadúr, 100 g šunkového salámu,                      4 natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 1 krabička majonézy, 2 malé bílé jogurty, mletý pepř, sůl.  Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit,  mažeme na veku, jednohubky.

ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA:

3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, 1 cibule, 1 majonéza, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření. Hermelín nastrouháme na mrkvovém struhadle 

(aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici), párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majonézu a kysanou smetanu, koření 

a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.

FLAMENDR:

100 g olomouckých tvarůžků, 100 g Lučiny, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená chilli paprička. Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou 

a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou papričku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.

OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:

6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl. Tvaroh rozetřeme s máslem a měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit 

i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou. 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

1 velký balíček tvarůžků, 1 pomazánkové máslo s kapií, 1 kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl, mletá paprika. Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii 

a společně umícháme.

SÝROVÁ VOŇAVÁ POMAZÁNKA:

1 menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného sýra, cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička hořčice. Tvarůžky i sýr nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, hořčici, papriku a necháme vychladit.

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:

2 olomoucké tvarůžky, 1 vařený strouhaný brambor, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka. Sýr utřeme s tukem, bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli 

a pažitku.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM:

1 balíček tvarůžků, 150 g másla, 50 g salámu, vařená vejce, 1 cibule. Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky. Hustě posypeme pažitkou.

JEDNODUCHÁ POMAZÁNKA:

Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme je s máslem,                        1-3 stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

PĚNA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:

1 balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka. Tyčinky jemně rozemeleme, rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a majonézou na jemnou pěnu. Smícháme s rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:

2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, 1 cibule, 1 jablko, mletá paprika, sůl, pažitka. 

V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme, ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem nebo slaným dalamánkem. 

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:

1 balíček tvarůžků, 1 sýr žervé, 100 g másla, 1 lžíce mléka, 1 cibule, sladká paprika, kmín, sůl. Máslo utřeme s žervé, rozmačkanými tvarůžky a lžící mléka. Přidáme jemně nasekanou cibuli, papriku, kmín a sůl.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:

2 tvarůžky, 2 větší sýry Lučina, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 kyselé okurky. Lučiny utřeme s tatarskou omáčkou, přidáme vidličkou rozmačkané tvarůžky, nastrouhanou cibuli a okurky. Promícháme a dochutíme hořčicí.

POMAZÁNKA Z ROMADŮRU:

2 Romadúry, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 cibule, pažitka, mletá paprika, hořčice.  Sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme s máslem, vmícháme žloutek a jogurt. Drobně nakrájenou cibuli smícháme s hořčicí, okořeníme paprikou a vmícháme do ostatní směsi. Mažeme na tmavý chléb, zdobíme pažitkou nebo kudrnatou petrželkou. 

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:

1 pomazánkové máslo, 3  tavené sýry, 1 malá sklenička KRENEXU, sůl, mletý pepř. Máslo vymícháme se sýry a KRENEXEM. Osolíme a opepříme podle chuti.

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S BALKÁNSKÝM SÝREM:

10 stroužků česneku, 1 pomazánkové máslo, 250 g balkánského sýra, 1 malá majonéza, 

mletý pepř. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s pomazánkovým máslem. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a zjemníme majonézou.

POMAZÁNKA S BURSKÝMI OŘÍŠKY: 

Utřeme 1 měkký tavený sýr, trochu majonézy, přidáme nadrobno nakrájené vařené vejce, hrst opražených burských oříšků, ml. papriku a sůl.

POMAZÁNKA LUČINA:

2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100 g dietního salámu, 50 g másla, sůl. Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.

VÝBORNÁ POMAZÁNKA:

2 vejce natvrdo, 1 mrkev, 100 g tvrdého sýra, 1 malá cibule, hořčice, majonéza, pepř, sůl. Všechny suroviny nastrouháme, smícháme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí. Pomazánka nesmí být příliš řídká. Podle chuti můžeme přidat i mletou papriku a malou 1feferonku.

HOUBOVÁ POMAZÁNKA S NIVOU:

250 g čerstvých hub, 100 g sýra Niva, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 sladkokyselá okurka,                     1 lžíce hořčice. Houby nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Vychladlé

pomeleme , smícháme s nastrouhanou Nivou, drobně nakrájenou okurkou, cibulí a vše promícháme. Utřeme máslo s hořčicí, přimícháme houbovou směs a vychlazenou pomazánku podáváme s pečivem.

ŠKVARKOVO-KVASNICOVÁ POMAZÁNKA:

70 g kvasnic, cibule, česnek, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, 2 bílky, 2 lžíce mletých škvarků, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl. Kvasnice upražíme na oleji do světla, zároveň 

s nakrájenou cibulkou a česnekem (podle chuti). Přidáme mléko, vejce, bílky a mícháme 

do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme mleté škvarky, osolíme, dochutíme kořením.

BAREVNÁ POMAZÁNKA:

V mixéru dobře rozmixujeme trochu podušených hříbků, nastrouhanou syrovou mrkev, 

3 natvrdo uvařená vejce, měkký sýr, kousek uzeniny (šunky), trochu majonézy nebo bílého jogurtu. Přidáme jemně nasekanou cibulku, prolisovaný stroužek česneku, 

ŽAMPIONOVÁ POMAZÁNKA:     

Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody. Zvlášť nakrájíme měkký salám a natvrdo vařená vejce. Promícháme, spojíme tatarskou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky, jednohubky.

PEKELNÁ POMAZÁNKA:

1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 majonézy, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 

1 velká cibule, 2 stroužky česneku, pálivá paprika, sůl. Všechny suroviny smícháme, podle chuti dokořeníme a mažeme na plátky chleba nebo veky.

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kostičkách slaniny. Přidáme mletá vepřová játra a dusíme do změknutí. Osolíme, opepříme a když pomazánka dostatečně zhoustne, zakápneme ji citronem. Mažeme na chleba nebo veku, sypeme cibulí.

KVASNICOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:

150 g kvasnic, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 cibule, stroužek česneku, pepř, sůl. Na oleji zpěníme cibulku, dáme kvasnice a mícháme, až zezlátnou a voní. Přidáme utřený česnek, salám nakrájený na kostičky, pepř a sůl. 

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA DO ZÁSOBY:

450 g škvarků, 1 lečo (bez šťávy), 2feferonky, 2-4 stroužky česneku, 1 syrové vejce,                   1 malá hořčice, 1-2 lžičky VEGETY. Vše pomeleme, dobře promícháme, dáme do malých skleniček a 20 minut sterilujeme.

MERUŇKOVÉ MÁSLO:

Perla (nebo jiný rostlinný tuk bez cholesterolu), trocha moučkového cukru, meruňky. 

Tuk hladce vymícháme s cukrem a přidáme najemno rozmixované okapané meruňky 

(nebo hodně zralé čerstvé plody). Promícháme a uložíme do ledničky. Mažeme na pečivo. 

JABLKOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:

2 velká jablka, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 malé žervé sýry. Jablka oloupeme a nakrouháme, mírně osolíme. Přidáme jemně nastrouhaný křen a žervé sýry. Vše dohromady promícháme. Veku nakrájenou na plátky pomažeme slabě máslem a potřeme jablkovou pomazánkou.