Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bylinný léčivý krém - made in doma

 

Výroba:
1.Na výrobu se dají využít všechny části byliny (viz dále, které byliny, jsou na co vhodné). Použijte 150 g emulzní masti, 70 g glycerínu, 80 ml vody a 30 g usušené nebo 75 g čerstvé byliny.

2.Emulzní mast roztavte v míse ve vroucí vodní lázni. Přilijte glycerín a vodu a dobře promíchejte. Po přidání tekutiny směs trochu ztuhne, proto mísu ponechte ve vodní lázni a směs míchejte, aby se znovu roztavila.

3.Přidejte bylinu a dobře promíchejte. Zahřívejte 3 hodiny a do vodní lázně pravidelně dolévejte vroucí vodu, aby se rendlík nepřipálil.

4.Použijte lis na víno nebo sáček na cezení huspeniny, vložený do džbánu, a horkou směs sceďte do džbánu tak rychle, jak to bude možné. Scezený, tekutý krém stále míchejte, dokud nevychladne, aby se zabránilo odlučování. Jestliže se složky začnou odlučovat, vraťte směs zpět do vodní lázně a s přídavkem 10 – 20 g emulzní masti ji znovu zahřejte.

5.Když krém ztuhne, naplňte jím pomocí malé stěrky zásobní nádobky. Nádoby plňte nejdříve u krajů a pak ve středu, aby se netvořily vzduchové bubliny. Do postiženého místa vtírejte 2 – 3krát denně trochu krému.

6.Krémy a masti se mohou místo z usušených bylin vyrábět také z výtažkových olejů. Pro přípravu krému roztavte 25 g včelího vosku s 25 g bezvodého lanolínu (obojí se dá koupit), přidejte 100 ml výtažkového oleje a 50 ml bylinné tinktury. Sceďte, zamíchejte a když krém ztuhne, pomocí stěrky ho přemístěte do zásobních nádob. Pro přípravu masti roztavte 25 g včelího vosku s 25 g bezvodého lanolínu, pak přidejte 100 ml výtažkového oleje. Dokud je směs ještě teplá, přilijte ji do sterilizovaných nádob z tmavého skla a nechte ztuhnout.

7.Doma vyrobené krémy vydrží několik měsíců, ale trvanlivost se prodlouží uchováváním směsi v chladné spíži či chladničce nebo přidáním několika kapek benzoinové tinktury jako konzervačního činidla. Krémy vyrobené z organických olejů a tuků se kazí rychleji.

Která bylinka je na co dobrá

Měsíčková mast
Měsíček je krev čistící bylina a zároveň má velmi hojivé a uklidňující účinky. Její jméno je odvozené od víry, že rozkvétá vždy na začátku každého měsíce. Staří Egypťané jí přisuzovali omlazující účinky. Používá se do směsí při léčbě rakoviny i například infekční žloutence. Jinak je ale vhodný především na ošetření běžných drobných poranění kůže, popálenin, bércových vředů, křečových žil, hemeroidů, pro zlepšení prokrvování, hojení po operacích, regeneraci jizev. Má antiseptický účinek a je vhodný také na popraskané bradavky při kojení a pro snížení horečky (natírá se na chodidla)

Řebříčková mast
Řebříček je v první řadě léčivá bylina pro ženy. Mnoho nemocí by si ženy ušetřily, kdyby si při každé procházce lesem a hájem donesly domů čerstvou kytičku řebříčku a z té si uvařily čaj. Američtí indiáni kmene Utahů používali řebříček k hojení ran. Lidé na venkově jím zaháněli zlé duchy a nosili jej jako amulet. Léčí se s ní hemeroidy, bolesti břicha při menstruaci, křeče s návaly, vředy, křečové žíly, ekzém a vyrážky.

Kaštanová (jírovcová) mast
Kaštan-jírovec je symbolem plodnosti a říká se, že ženy, které si přejí otěhotnět, by měly nosit kaštan vždy u sebe. Nošení kaštanu ochrání i před nemocemi anebo stačí vložit několik kaštanů pod polštář. Kaštan zmírňuje obtíže při omezené pohyblivosti kloubů a páteře včetně revmatismu, při zánětech křečových žil a městnání v žilách, potížích s cévami a ledvinami, příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévní stěny, zlepšuje žilní odtok, a tím se zamezuje tvorbě otoků.

Levandulová mast
Levandule je známá svou čistou a klidnou vůní. V dobách moru prý byli uchráněni této nemoci všichni rukavičkáři, kteří používali levandulovou silici k navonění módních kůží. Používala se též proti uhranutí. Má antiseptický a osvěžující účinek, ulevuje ostrým bolestem a chrání před moly. Především je vhodná a uklidňující při spánku, bolestech hlavy, únavě svalů. Je velmi vhodná pro děti, při nadýmání,  popáleninách, revmatických bolestech a mokvavých ekzémech.

Kostivalová mast
Kostival lékařský vyniká svými téměř zázračnými vlastnostmi. Ve středověku používali kostival na srůstání kostí zcela běžně. Kořeny se nastrouhaly a použily stejným způsobem jako dnes sádra. Kostivalová mast má příjemný chladivý účinek, který je zvlášť na bolavých místech cítit dlouhou dobu, tlumí bolest a hojí. Je vhodný na otevřené rány, bércové vředy, výrony a záněty kloubů, pohmožděniny, otoky a k masáži namáhaných svalů a šlach sportovců.

Mateřídoušková mast
Mateřídouška byla známa již v antických dobách. Má omamnou vůni, která vábí hmyz a včely. Věřilo se, že má moc povzbudit bojovníky, zbavit plachosti a dodat sílu. Římští vojáci se proto koupali v mateřídoušce. Pomáhá při depresích, nevolnostech, bolestech, křečích, slabostech a podrážděnosti. Je léčivá pro ženské orgány, průdušky, při bolestech břicha, hlavy a krku. Léčí také  hnisavé rány, rány, boláky, vředy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář