Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínské recepty pro posílení imunity

2. 2. 2012

I u jídla naslouchejte svému vnitřnímu hlasu
   Při sestavování a přípravě pokrmů jsou nejdůležitější tři zásadní aspekty: barva, vůně a chuť. Současně se vedle sebe staví protiklady, jako např. světlá a tmavá, teplo a chlad, nebo ryba a maso, které následují jeden po druhém. U každého pokrmu se usiluje o vyváženost a harmonii. Jídla samozřejmě souvisejí i se zásadami čínské filozofie a jejich klasifikací. Rozhodně byste neměli pustit ze zřetele jeden důležitý předpoklad: jídlo vám má chutnat a musíte ho snadno strávit. Naslouchejte svému vnitřnímu hlasu a svým smyslům, pak se zcela intuitivně rozhodnete pro to, co vám prospěje. Při vyrovnané stravě je nutné zohlednit veškeré složky, ale nic nepřehánět.
Další důležitý aspekt čínské kuchyně: takřka všechny potraviny se ohřívají, protože pak jsou snáze stravitelné. Z toho vyplývá, že podle čínských představ není trvalá konzumace syrové stravy zdravá, protože ochlazuje organismus směrem zevnitř ven. Proces trávení pak podstatně více zatěžuje tělo a odebírá mu teplo. vhodnější je potraviny vařit, i když se pokrm posléze jí studený. Totéž platí pro studené nebo ledové nápoje – a nejen v Číně. V mnoha zemích pijí lidé i za velkého horka raději teplé nápoje. Pokud se orientují podle jejich teplotního účinku, mohou zvolit osvěžující nebo chladný nápoj jako např. bylinkový čaj.

Pět kategorií potravin, pět elementů
   Z čínského pohledu mají veškeré potraviny určitý energetický charakter. Proto mívají současně i léčivý účinek. Vyváženost při jídle je v Číně nejvyšším přikázáním. Je nutno zvažovat i teplotní chování jednotlivých potravin, aby se dal určit jejich účinek. Potraviny se dělí do pěti kategorií: studené, chladné, neutrální, teplé a horké. Chladne nebo horké potraviny nemají v normálním případě převažovat. V jídelníčku však nesmějí chybět stejně jako ostatní uvedené kategorie. Neutrální potraviny dodávají tělu čchi a vyrovnávají jin a jang. Teplé potraviny dodávají energii a teplo a posilují jang. Do této kategorie patří mnoho mořských ryb. K horkým potravinám patří kromě jiného i ostré koření a grilované maso. Jejich nadměrná konzumace může vést k přebytku jang. V čínské medicíně se potraviny cíleně využívají k vyrovnání disharmonie. Podle toho, který faktor odpovídá za vznik nemoci,jako např. chlad, se nasazují odpovídající potraviny – v tomto případě teplé a horké.
Podobně jako pěti fázím proměny se připisuje určitá chuť i každému z element. Jídlo je optimálně vyrovnané, jestliže obsahuje všech pět chutí. I zde platí zásada: žádné přehánění. Žádná z chutí by neměla výrazně převažovat, žádnou bychom neměli vynechat. Když se nad tím zamyslíte, určitě si uvědomíte, že v určitých situacích dáváte automaticky přednost určité chuti. To souvisí s vaším fyzických, psychickým a duševním stavem. Při nervovém napětí a emocionální zátěži sahá například mnoho lidí po něčem sladkém.

Recepty pro posílení imunity
Dušené kuře s jarní cibulkou
Přísady:
1 kg kuřete, 2 jarní cibulky, 3 plátky zázvoru, 1 lžíce soli, 1 lžička pěti nebeských koření, 1 ½ lžíce rýžového vína, ½ šálku na nudličky nakrájené jarní cibulky, 1/3 šálku na nudličky nakrájeného zázvoru, 2 lžíce oleje
Jarní cibulky a zázvor rozklepeme plochou stranou sekáčku nebo paličky na maso a ve velké misce je smícháme se solí, pěti nebeskými kořeními a rýžovým vínem. Kuře důkladně očistíme, osušíme, vložíme do misky a potřeme je zevně i uvnitř směsí koření. Pak je necháme alespoň půl hodiny až hodinu uležet. Misku s kuřetem a kořením postavíme do čínského parního hrnce a vaříme v páře tak dlouho, dokud kuře asi po 40 minutách nezměkne. Zmírníme žár, počkáme 10 minut s uzavřenou pokličkou a pak je vyjmeme. Kuře rozporcujeme nůžkami na drůbež na sousta a uspořádáme je na velkém podnosu do tvaru kuřete. Kuře posypeme nudličkami jarní cibulky a zázvoru. Olej rozpálíme na pánvi a nalijeme na kuře.

Pikantní nakyslá polévka
Přísady:
100 g libových kuřecích prsou, 1 lžíce mouky, sůl, pepř, sójový olej, 1 ½ l slepičího vývaru, 3 Jídášova ucha, 10 g skleněných nudlí, ½ šálku bambusových výhonků, pórek (10 cm), 50 g krabů, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce čínského rýžového octa, 3 vejce, 1 lžíce sušené, na jemno nasekané čili papričky, 2 lžíce kukuřičného škrobu
Maso nakrájíme na tenounké nudličky dlouhé asi 2 cm, smícháme s moukou a okořeníme špetkou soli a pepře. V hrnci rozpálíme trochu sójového oleje a maso na prudkém žáru za stálého míchání osmažíme. Zalijeme je slepičím vývarem a uvedeme do varu. Houby a skleněné nudle namočíme do studené vody. Bambusové výhonky nakrájíme na jemné nudličky, pórek na tenké plátky. Namočené houby nakrájíme na nudličky. Nejdříve přidáme zeleninu, houby, okapané skleněné nudle a kraby, pak sójovou omáčku a ocet. Vejce rozšleháme, vmícháme do polévky a vše vaříme 2 minuty. Polévku ochutíme solí, pepřem a čili. Nakonec rozmícháme kukuřičný škrob v troše vody a přilijeme ho do polévky. Krátce ji povaříme, dokud nezhoustne. Pak ji ihned sejmeme z ohně a podáváme.

Hovězí maso se sladkokyselou omáčkou
Přísady:
300 g libové hovězí kýty, trocha sójového oleje na smažení, 1-2 lžíce škrobu, 1 lžíce rýžového vína, pepř
Na omáčku: 5 lžic slepičího vývaru, 1 lžíce hnědé fazolové omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového vína, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžička cukru, 1 lžíce na jemno nasekané šalotky, 1 lžička na jemno nasekaného zázvoru
Hovězí maso nakrájíme na tenounké nudličky dlouhé asi 5 cm a obalíme je ve škrobu. Přebytečný škrob dobře oklepeme. Přísady na omáčku smícháme. Na rozpáleném oleji ve woku maso prudce osmažíme. Na mírném ohni je pak necháme pod pokličkou dusit 10 minut. Přidáme omáčku, vše dobře promícháme a necháme přejít varem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář