Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co nám říká naše tělo


Únava - Často jsme unavení, do ničeho se nám nechce, odkládáme povinnosti na další dny a saháme po kávě, cigaretě, nebo skleničce na posilněnou. Kolik energie mají malé děti, vždyť se neustále pohybují. Často způsobuje únavu nedostatek minerálů a vitamínů, a takový nedostatek se dá snadno napravit. Přidruží-li se však ještě jiné signály, zbystřete!
Bolest -  Co uděláte, když vás bolí hlava? Dáte si tabletku? Bolí vás žaludek, tabletku, bolí vás záda, koleno…tabletku. Ano, utlumíte bolest, ale neodstraníte její příčinu. Bolest znamená, že dochází k poruše funkce, vzniku zánětového ložiska nebo jiného poškození v systému. Pokud budete jen tlumit bolest léky, stav se bude zhoršovat až propukne v chorobu, kdy je už příčina jasná.
Stolice - Zdravý člověk má stolici průměrně jednou denně. Stolice je bez zápachu, formovaná, dá se lehce vytlačit a ve vodě se ponoří. Pokud je stolice nepravidelná, velmi tvrdá, silně zapáchající, nedá se spláchnout, nebo je průjmovitá, to všechno znamená, že trávící systém má problémy a je třeba mu pomoci. Na druhé straně je zácpa, funkční porucha způsobená nesprávným způsobem života a výživy spolu se všeobecným nedostatkem vlákniny, nedostatkem pohybu, nedostatkem tekutin, vlivem stresu a napětí. Zácpa jako taková není jen ve střevech, ale ucpávání probíhá i cévním, či lymfatickým systému.
Ucpávání filtrů těla - Ucpávání ledvin, plic, jater je základní příčinou zdravotních potíží.Velké množství plynů ve střevním systému svědčí o dis-mikrobii, což je přemnožení nežádoucích bakterií ve střevech.  Naopak při opakovaném užívání antibiotik dochází k jejich zničení a množení plísní. Velká množství živočišných bílkovin způsobuje ve střevech hnití, mnoho cukru podporuje růst plísní a parazitů. Kvalita funkce trávícího systému podmiňuje úroveň imunity a celkové kondice těla. 
Poruchy kůže - Vypadávání vlasů, lámání nehtů, bolavá popraskaná kůže na patách, tvorba různých vyrážek a ekzémů, to vše znamená, že tělo má problémy a poruchu v rovnováze funkcí. Tehdy se v těle hromadí odpadové látky a dochází ke snaze vylučovat je pokožkou, která reaguje tvorbou ekzémů, akné, či jinými projevy. Kvalita pleti bývá ale často obrazem vnitra těla a to také duše. 
Silně svědící, zčervenalá, suchá a zanícená kůže, především kolem loketního kloubu, podkolení jamky, na šíji, na hřbetě ruky a v obličeji, je znakem atopického ekzému. Typická je vysušená, popraskaná kůže. Ne vždy to potká ty samé části těla, i projevy ekzému se mění. Příčiny nejsou známy, roli ale hrají genetické faktory, alergie, stres, suchý vzduch a vlněné oblečení.
Červená, pálící, zanícená kůže mezi prsty u nohou, bělavá mokvající kůže a trhlinky vyskytující se často i na spodní straně prstů u nohou značí, že na vás zaútočila plíseň nohou. Je-li infikována kůže na chodidlech, tvoří se často i puchýře, kůže je zarudlá a šupinkovatí.
Vyrážky popř. výrazné změny kůže. Pokud trvají déle než jeden týden, bylo by dobré poradit se s lékařem. Za zdánlivě nevinnými kožními projevy se může skrývat těžké a závažné onemocnění.
Nadměrné a časté pocení - Je to tzv. zástupné vylučování odpadu, kdy už tělo nedostatečně vylučuje odpad stolicí (je nepravidelná a nedostatečná) a kdy už při nedostatku tekutin ledviny nestačí vylučovat odpad. Ledviny a játra pracují na plné obrátky a nutně potřebují pomoci. Používání různých přípravků proti pocení není řešením. Přípravky proti pocení vyřadí z činnosti potní žlázy a často dochází k jejich poškození. Rozumnější je zbavit tělo toxických látek celkovou očistou
Hleny - Časté hleny v nose, záněty nosních dutin, dlouhotrvající kašel, častá onemocnění dýchacích cest, zánětová onemocnění ženských pohlavních orgánů, zánětová onemocnění uší, problémy s prostatou, bulky v prsou, tvorba cyst ….. to vše znamená, že tělo už hromadí odpadové látky v různých částech těla, které mají kontakt s „vnějškem“.
Třes rukou - Třes rukou může nastat, pokud člověk málo jedl (nízká hladina cukru v krvi), důvodem může být i psychické napětí nebo strach, ale klidně také alkohol, káva nebo nikotin. Pokud dochází k pocení, tlukotu srdce a k úbytku na váze, může jít i o nadměrnou funkci štítné žlázy. Třes jedné ruky nebo nohy, obzvláště v klidovém stavu, může být i příznakem onemocnění Parkinsonovou chorobou.
Rostoucí bolest zad - Rostoucí bolest zad, která vystřeluje do rukou spojená se ztuhnutím šíje a nepříjemnými pocity jako brnění rukou, ukazují na vyhřeznutí ploténky v oblasti krční páteře. Občas přitom dochází i k ochrnutí.
Náhlá bolest zad - Náhlá bolest zad, která vystřeluje do jedné nebo obou nohou a je spojená s nepříjemnými pocity nebo ochrnutím nohou, je často podmíněna právě vyhřeznutím plotének. Posunutá ploténka přitom tlačí na nervové svazky nebo na míchu. Okamžitě musíte k lékaři! Náhlé bolesti v krajině bederní, které vystřelují do jedné nohy, nejčastěji znamenají housera (ústřel bederní).
Rýhované nehty - Podélné tvoření rýh na ploše nehtů může být zaviněno špatnou péčí o nehty (např. násilným odstřihováním kůžičky) – vypuklé, paralelní ztracené rýhy. Příčné rýhování ale znamená nějaké infekční onemocnění.
Fleky na nehtech - Bílé fleky nebo puntíky na nehtech jsou často následkem malých zranění nehtového lůžka při intenzivní manikúře. Při růstu nehtů se fleky posouvají směrem k hraně nehtů a časem mizí.
Záškuby v obličeji - Kmitají-li samy od sebe oční víčka nebo tiká-li nějaký malý sval v obličeji mluvíme o fascikulárních záškubech. Nejčastěji vznikají tyto skrz kůži rozeznatelné pohyby z únavy, stresu nebo chladu. Tělesný i duševní klid a teplo je eliminují. Tyto potíže jsou zpravidla naprosto banální. Pokud však trvají déle, rychle k lékaři!
Pocit velké žízně - Pocit velké žízně, bez zvláštního důvodu jako je např. silné pocení, zvláště když se k tomu přidá i úbytek na váze, je velmi často důležitým příznakem onemocnění cukrovkou (diabetem). Další příznaky jsou tyto: modřiny, suchá ústa a často také bolest v krku. Pokud tyto příznaky zpozorujete, nechte si u svého lékaře změřit hladinu cukru.
Bolest při pohlavním styku - Silná pálivá bolest při pohlavním styku, pocit tlaku v podbřišku, stejně jako silný výtok by mohly znamenat zánět vaječníků nebo vejcovodů. Jedná se o závažné onemocnění, v jeho průběhu se může objevit i horečka. Musíme ihned navštívit lékaře!
Pocit tlaku na močový měchýř - Častý pocit tlaku na močový měchýř značí dvě věci: zvětšení prostaty u mužů a zánět močového měchýře u žen. Obě onemocnění jsou velmi častá. Pokud se přidá ještě častější močení, mohlo by se jednat o onemocnění cukrovkou nebo o srdeční slabost.
Zrychlený tep - Zrychlený tep po hojném jídle uklidňuje tělesné mechanismy jako reakce na stres. Dochází k masivnímu pocení a často i výraznému poklesu tlaku. Zrychlený tep může způsobit i káva, čaj, nikotin nebo alkohol – podle zvyklosti buď více nebo méně.
Bolest očí - Pokud je provázena svědivými a pálivými pocity, může jít o příliš suchou oční sliznici (za tu může třeba klimatizace, nebo dlouhá práce u monitoru). Bolest také často značí zánět spojivek. Na jaře tyto symptomy často ukazují na začátek senné rýmy. V případě, že bolí obě oči, tak by to mohlo být jen nějaké podráždění nebo známka přetěžování očí. Pokud bolí jen jedno oko, jedná se velmi často o zranění nějakým cizím tělesem. V každém případě je ale bolest očí závažná věc. V závažných případech hrozí i ztráta zraku!
Zvýšený růst chloupků na obličeji - Zvýšený růst chloupků nad horním rtem a bradou u žen zpravidla souvisí se začátkem menopauzy. Důvodem jsou hormonální změny, které nastanou asi po 45. roku života. Ale za vším mohou být i vedlejší účinky léků, např. prostředků proti poruchám cyklu a preparátů, které obsahují mužský sexuální hormon (testosteron).


 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář