Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diety s rozumen

2. 2. 2012

Dieta s veselou myslí a rozumem

Nestresujte se zbytečně měřením váhy, pište si deník
Nekontrolujte svou hmotnost každý den. Jedno nebo dvě kila navíc nemusí znamenat, že máte všude tuk. Váha vám neřekne nic, pouze číslo a navíc hmotnost člověka není vždy stejná. Čím častěji se vážíte, tím větší stres máte ze svých kil a výsledek hubnutí je pak pomalý nebo opačný. Dívejte se na své tělo i duši jako na celek. Jak vypadáte? Jak se cítíte? Záleží pouze na vašich pocitech, jak se cítíte. Nikdo kromě vás neví, kolik vážíte, a i kdyby vám číslo hmotnosti připadalo vysoké, nenosíte ho vylepené na čele. Proč se stresovat. Je prokázáno, že lidé v kontaktu vnímají, co druzí vyzařují a ne, kolik váží. Nebojte se, jak budete vypadat příští týden nebo další měsíc. Dejte si na hubnutí takový termín, ve kterém chcete něco pro sebe skutečně udělat a který dokážete splnit (třeba 6 měsíců).  Zapisujte si po dobu jednoho týdne deník o vaší stravě, vše co sníte a také čas, kdy to sníte. Po týdnu se podívejte, jak jste se stravovali a odhalte úskalí rytmů či množství zkonzumovaného jídla.
 
Krok za krokem si vytvořte zdravý jídelníček
Odnaučte se zlozvyku stravovat se venku nebo dokonce ve stoje a především jezte pravidelně, vícekrát a po menších porcích, a netrapte se hladem! Každý den byste měli zkonzumovat minimálně 5 porcí ovoce nebo zeleniny a 3 porce mléčných potravin (mléko, jogurt) s nízkým obsahem tuku. Mezi základní zásady zdravého jídelníčku patří také to, že celozrnné pečivo má přednost před bílým, salámy a uzeniny do něj patří jen výjimečně a skvěle jdou nahradit rybami a bílým masem.  Zamyslete se také nad tím, jak pestrá vaše strava je. Nejezte každý den pouze pomeranče, udělejte si z nich džus, zkoušejte různé saláty v kombinaci s masem, rýží nebo těstovinou. Nebojte se používat neznámé koření nebo si připravit zeleninovou polévku. Navíc se naučte odstraňovat s masa kůži a přebytečný tuk. Taková malá služba vám ušetří spoustu kalorií.

Jak je to ve skutečnosti s tělesnou aktivitou
   Na jednu stranu není možné nesnížit příjem potravy a očekávat redukci váhy. Na druhé straně pouhé vyřazení části vašeho dosavadního jídelníčku není správnou cestou k hubnutí. Váš denní příjem by při dietě neměl klesnout pod 4000 až 6000 kJ, záleží na vašem metabolismu a denní aktivitě. Ani příliš intenzivní cvičení vám nepomůže. Tuky se spalují pouze za přítomnosti kyslíku, když ale cvičíte příliš intenzivně, krev nestačí zásobovat orgány kyslíkem. Tělo začne čerpat energii z cukrů, které při následujícím jídle doplní, takže na spalování tuků vůbec nedojde. Význam pro hubnutí nemá ani příliš krátké cvičení. Prvních 20 až 30 minut tělo čerpá energii z cukrů a až po vyčerpání těchto zásob sahá do tukových rezerv. Pokud chcete hubnout, měli byste snížit příjem energie (méně jíst) a zvýšit její výdej (hýbat se). Když budete praktikovat jen jedno, dost jistě nedosáhnete svého cíle. Při hladovění bude vaše tělo pohublé, povislé, ochablé, při cvičení bez úpravy jídelníčku můžete docela klidně začít nápadně přibírat, protože vám začnou růst svaly.
 
Mýtus light potravin a dietního salátu
   Potraviny "light" mají zpravidla cukr nahrazen umělým sladidlem a mají snížený obsah tuků. To je pozitivní, ale je třeba pečlivě studovat etikety potravin, abyste si udělali představu o tom, jak moc významné či zanedbatelné ono snížení tuků je. Pak vám bude jasné, že spořádat celý balíček sýru light vám dodá víc kilojoulů, než kdybyste si dala dva plátky normálního sýra. Když je něco "light", neznamená to ještě, že je to zdravé, a že byste to měli konzumovat bez rozmyslu. Jedním z rozšířených mýtů je také to, že po těstovinách se tloustne. O jejich účinku nejvíc rozhoduje ale to, s čím těstoviny konzumujete. Vyberte si rajčatovou omáčku bez masa nebo pesto, ale vyhněte se ragú, smetanovým a sýrovým omáčkám.
 
   Stejně tak je rizikový i „dietní“ salát. Pokud si dopřáváte salát z půl zeleniny a půl tvrdého sýra, štědře zalitý majonézou a posypaný smaženými krutony, není to zrovna dietní záležitost a nebuďte překvapeni, když se pokles váhy konat nebude. Dalším rizikem salátu je zajíst ho košíkem bílého pečiva, v "lepším případě" ještě s máslem. Sestavte svůj salát tak, aby vás zasytil, to znamená kromě zeleniny zakápnuté olivovým olejem a citrónovou šťávou, které by měly tvořit většinu vašeho talíře, přidejte nesmažené krůtí maso, nebo vejce natvrdo, sýr, tuňáka nebo plátek uzeného lososa. Takový salát splňuje dietní nároky a přitom vás zasytí do odpoledne, aniž byste se museli dojídat spoustou chleba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář