Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jsou ÉČKA nebezpečná?

2. 2. 2012

 

E 102 – Tartrazin
   Tartrazin je citronově žluté syntetické azobarvivo. Jedná se o nejčastěji jmenovanou látku v diskusích o nežádoucích účincích syntetických barviv na lidské zdraví. Tartrazin se používá v pekařských a mléčných výrobcích, jogurtech, dezertech, sypkých směsích, cukrovinkách, zmrzlinách, polévkách, omáčkách, hořčici, nealkoholických nápojích, žvýkačkách a syntetických barvách pro barvení potravin v domácnosti. Slouží také k barevnému rozlišení pilulek a barvení krmiv pro domácí zvířata.
   Látka může vyvolat alergické reakce a astmatické záchvaty u citlivých jedinců. U citlivých osob se po požití mohou dostavit následující potíže: svědící kopřivka, purpura, otoky, rýma, migrény a rozmazané vidění. Některé studie uvádějí, že tyto reakce mohou nastat zejména u osob citlivých na aspirin (podle jedné studie je 15% lidí trpících nesnášenlivostí aspirinu přecitlivělých na tartrazin) a   u alergických astmatiků. Jiné zdroje tuto souvislost striktně popírají. Látka je také spojována s dětskou hyperaktivitou. Toto barvivo je v České republice povoleno k barvení mnoha druhů potravin.

E 110
   Toto žluté až oranžové syntetické azobarvivo je oblíbené u výrobců dětských sladkostí. Žluť SY se používá v nealkoholických nápojích, alkoholických nápojích, pekařských výrobcích, hořčici, sladkostech, zmrzlinách, výrobcích v prášku, mléčných výrobcích, žvýkačkách a instantních polévkách.
   Tato látka může vyvolat alergické reakce (vyrážky, otoky, zvracení), kopřivku a astmatické záchvaty u citlivých osob. Přecitlivělost na toto barvivo se údajně často kombinuje s nesnášenlivostí aspirinu. Testy financované průmyslem naznačily, že barvivo může způsobovat nádory nadledvinek a ledvin.

E 250 Dusitan soudný
   Dusitan sodný a dusitan draselný (E 249), souhrnně dusitany, patří mezi ostře sledované přídatné látky, co se týče nežádoucích účinků na lidské zdraví. Dusitany se používají při výrobě uzených masných výrobků, kde plní několik funkcí najednou. Přidávají se buď do nálevu nebo přímo k masu. Přídavek dusitanů usnadňuje uzení, napomáhá vytvoření jednotné barvy a charakteristické chuti uzené potraviny, zlepšuje chuť, zabraňuje růstu bakterií a vzniku jedovatých toxinů a zpomaluje oxidaci přítomných tuků. V masných výrobcích je dusitan sodný hojně zastoupen. Setkáme se s ním například v masových konzervách, paštikách, špekáčcích, párcích, lančmítu či šunce. Dusitan sodný se někdy ukrývá pod názvem „dusitanová solící směs“.
   Přídavek dusitanů k masným výrobkům může vést ke vzniku malých množství silně karcinogenních nitrososloučenin, které vznikají hlavně za vysokých teplot – například při smažení slaniny. Podobná chemická reakce, při které vznikají nitrososloučeniny, může nastat i v žaludku. Některé studie dávají do souvislosti vystavení plodu vlivu nitrososloučenin během těhotenství a následný vznik nádorů u novorozených dětí.

E 321 – Butylhydroxytoluen
   BHT je jedním z nejpoužívanjěších potravinářských antioxidantů, který zpomaluje žluknutí olejů a tuků (zejména živočišných). Jako antioxidant má široké použití v různých průmyslových odvětvích, je proto relativně levný. Vlastnosti jsou podobné jako u BHA (E 320), a tyto dvě látky v kombinaci násobí svou účinnost. BHT se používá při výrobě hamburgerů, cereálních výrobků, tuků, rybích výrobků, margarínů, sypkých výrobků z brambor, masných výrobků, uzenin, žvýkačkových bází, ořechů a výrobků z ořechů. Často se používá v kombinaci s dalšími antioxidanty ke stabilizaci olejů a vysoce tučných pokrmů. Jako konzervant působí BHT proti některým bakteriím. Jedním z možných použití BHT je impregnace potravinářských obalů (například cereálních výrobků), ze kterých se pak antioxidant uvolňuje do potravin a zabraňuje oxidaci a žluknutí na povrchu. BHA se často používá jako antioxidant v suchých krmivech pro domácí zvířata, například v granulích pro kočky.
   Rezidua BHT se hromadí v lidských tukových tkáních. Vysoké dávky BHT způsobovaly u pokusných zvířat řadu poruch a abnormalit, uvádějí se například toxické účinky na játra, plíce a ledviny, narušení srážlivosti krve tím, že ničí vitamín K a s tím související vnitřní krvácení. Látka zvyšovala riziko nádorových onemocnění u pokusných zvířat, v této souvislosti se uvádí nezhoubné i zhoubné nádory plic, vaječníků a jater. V České republice se smí BHT používat jako antioxidant v omezené míře a množství v následujících potravinách: tuky a oleje pro hromadnou výrobu tepelně opracovaných potravin, tuky a oleje pro smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo a skopový lůj a žvýkačky.

E 621 -  L-glutaman sodný (MSG)
   Asijská kuchyně je proslavená vynikající výraznou chutí svých pokrmů a používáním exotických ingrediencí. Sušené řasy kombu patří mezi tradiční součást polévkových vývarů v Japonsku. Právě z těchto řas byla počátkem dvacátého století izolována látka s neuvěřitelnou schopností zvýrazňovat některé chuti – glutaman sodný neboli MSG. Průmyslově se MSG často vyrábí z řepné melasy. Glutaman sodný je jednou z nejpoužívanějších přídatných látek. Zvýrazňuje chuť mnoha pokrmů a setkáme se s ním v řadě vysoce zpracovaných průmyslových potravin i v jídlech v restauracích. Používá se v masových a zeleninových vývarech, instantních polévkách, omáčkách, směsích koření, ochucovadlech, v konzervovaných a mražených masných, drůbežích a zeleninových výrobcích. Výrobci ji často používají k tomu, aby mohli ve svých potravinách snížit množství nákladných přírodních surovin (například kuřecího masa v polévce). Nejvyšší koncentrace MSG se nacházejí v čínských instantních nudlových polévkách, kde ochucující prášková směs obsahuje 10-17% MSG. S glutamanem sodným se setkáme ve většině sójových omáčkách, v řadě aromat, v různých ochucených slaných pochoutkách a v „krabích“ tyčinkách Surimi. MSG se také často skrývá pod názvem „kořenící přísada“. Používá se i ve směsích koření, u kterých někdy chybí označení složení.
     Větší dávky MSG mohou vyvolávat u citlivých osob nežádoucí účinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, pálení předloktí a zadní části krku. V některých případech také poruchy vnímání, halucinace, nevolnost, zvracení, dýchavičnost a ospalost. Glutaman sodný, jako sodná sůl, může zvýšit příjem sodíku, pozor by si tedy měli dát lidé na nízkosodíkové dietě.

E 951 Aspartam
   Aspartam je syntetické barvivo a látka zvýrazňující aroma. Aspartam byl původně považován za dokonalé umělé sladidlo a výrazně přispěl k rozmachu průmyslu nízkokalorických potravin. Látka je asi 180x sladší než cukr a zanechává v ústech pocit sladkosti. Používá se jako stolní nízkokalorické sladidlo a jako sladidlo v sypkých směsích pro výrobu nejen nízkokalorických, ale i běžných nápojů (nápoj v prášku Tang). Setkáme se s ním také ve žvýkačkách a v nízkokalorických mléčných výrobcích.
   Ve vysokých dávkách vykazoval aspartam neurotoxické účinky u hlodavců. Část aspartamu se v těle rozkládá na toxický methanol, který je nebezpečný zejména pro děti a těhotné a kojící matky. Jedním z dalších produktů rozkladu aspartamu je aminokyselina fenylalanin. Jedinci trpící vzácnou genetickou poruchou zvanou fenylketonurie se musí vyhýbat potravinám obsahujícím aspartam.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář