Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zázračná bylina na srdce a proti bolesti

2. 2. 2012

Dymnivka yanhusuo

Trvalka s názvem dymnivka, pro kterou se v Číně používá označení yanhusuo, je vysoká asi 9 až 20 cm. Má střídavé, 2 až 3x zpeřené listy a purpurově červené květy vyrůstají v hroznech. Pěstuje se především v severní Číně a v provincii Zhejiang. Vytváří malé žlutohnědé podzemní hlízy, a ty se právě používají pro léčebné účely. Sklízejí se pozdě na jaře nebo v brzkém létě, jakmile po odkvětu nadzemní část uschne. Vykopou se, odstraní se z nich malé kořínky, pak se hlízy 3 minuty vaří, usuší na slunci a nakrájí na kousky.
   Yanhusuo se podává syrové nebo smažené. Někdy se upravuje s vinným octem nebo vínem, což zvyšuje schopnost byliny tlumit bolest. Pokud se s vínem osmahne, ještě intenzivněji podporuje oběh krve a odstraňuje krevní stáze. Má ostrou a hořkou chuť a teplou povahu. Vstupuje do meridiánů srdce, jater a sleziny. Používá se při zdravotních obtížích, které vyžadují podporu tělního oběhu, aktivaci krve a odstranění bolestí. Dymnivka kromě toho uklidňuje a působí relaxačně na svaly. Napomáhá dilataci cév a hojí žaludeční vředy. 

Dymnivka snižuje riziko infarktu a mrtvice
V dymnivce bylo analýzou objeveno asi 20 účinných alkaloidů: korydalin, které podle moderních výzkumů podporují spánek, zklidňují mysl a uvolňují svaly. Nejsilnější z nich je zřejmě tetrahydropalmatin (TH P), jenž má sedativní a analgetické vlastnosti a působí na centrální nervový systém. Zdá se také, že příznivě ovlivňuje srdeční rytmus a krevní tlak a tím snižuje riziko infarktu a mrtvice. TH P také působí proti přilnavosti krevních destiček a mírně zlepšuje srdeční arytmii.
   Yanhusuo se používá také při náladovosti a proběhly pokusy zapojit tuto bylinu i do léčby Parkinsonovy choroby. Její účinné alkaloidy totiž blokují receptory dopaminu v mozku, a tím pádem zklidňují celý organismus. Sušené hlízy jsou požehnáním pro ty, kteří trpí nespavostí. Na centrální nervový systém působí jako hypnotikum a sedativum.

Čínský zázrak na všechny druhy bolení
Hlízy dymnivky se podávají ve směsích při bolestivé menstruaci, při kýle, akutním zánětu slepého střeva, otocích a poraněních, rovněž při bolestech v podžebří a podbřišku, kloubů, v končetinách nebo v celém těle, jejichž příčinou je stagnace energie čchi a krve. Další indikací jsou krevní stáze po porodu, traumatické otoky a bolesti. Dymnivka příznivě upravuje hypertenzi, především na počátku obtíží, průběh anginy pectoris a dalších onemocnění srdce. Při bolestech na hrudi je možné syrovou hlízu nakrájet na kousky nebo rozdrtit a aplikovat zevně. Tak se projeví její analgetické schopnosti.
   Oprávněnost tradičního používání yanhusuo potvrdily i vědecké výzkumy, z nichž mimo jiné vyplynulo, že 78 % testovaných pacientů zmírnila tato rostlina nervové bolesti. Také 76% osob s diagnostikovanými žaludečními vředy nebo chronickým zánětem žaludku potvrdilo zlepšení zdravotního stavu. Jiná studie se zaměřila na vliv dymnivky na bolest obecně a její účinnost  se zcela projevila. Pokud se rostlina pokusně podávala na podporu spánku, oproti obdobně působícím lékům nevyvolala žádné vedlejší účinky, jako jsou ranní vrávorání nebo závratě. Tuto drogu by však neměly užívat těhotné a kojící ženy.

Dymnivka dutá – příbuzná, která se zabydlela i u nás
   U nás se někdy používá dymnivka dutá (Corydalis cava), jejíž hlízy obsahují některé vzácné alkaloidy shodné js dymnivkou yanhusuo. Jedná se o 10 až 30 cm vysokou bylinu s našedle růžovými nebo nažloutle bílými květy, které rozkvétají od března do června. Hlízy vyrůstají hluboko v zemi. Mají poměrně silný vliv na nervovou soustavu, některé alkaloidy dokoce způsobují ochrnutí míchy, jiné dráždí motorická centra a ovlivňují mozkovou činnost. Snižují krevní tlak a upravují peristaltiku.
   Dříve se tato bylina používala při duševních poruchách, závratích a třesu. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedovatou drogu, rozhodně se nedoporučuje zkoušet její účinky v domácích podmínkách. Byly zaznamenány otravy u domácích zvířat, hlavně ovcí, které dymnivku spásaly. Matiolli ve svém slavném herbáři uvádí, že tato rostlina hubí parazity.