Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ořechy jako přírodní dezinfekce

10. 1. 2012

 

Listy ořešáku mají antiseptické vlastnosti.
Zkušení zahrádkáři je nepřidávají do kompostů, protože v něm znesnadňují roli mikroorganismů.
Důležitá je protizánětlivá schopnost listů, které obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou.
Nálev z listů dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím akné, záněty kůže a opruzeniny.
Naše lidová medicína ho doporučuje k zastavení krvácení třeba při zánětech trávicího ústrojí se sklonem ke kapilárnímu krvácení.
Ořešák se též přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář